Airborne Museum in Oosterbeek

Airborne Museum in Oosterbeek

Een interessant, interactief en leerzaam museum over de slag om Arnhem in 1944. In een prachtige villa leer je door middel van filmpjes, geluidsfragmenten, materialen en zelfs een echte experience zaal van alles over die ingrijpende tijd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tevens is de omgeving van het Airborne museum prachtig en nodigt uit om één van de vele wandelingen te lopen.

Parkeren was op het moment van ons bezoek best ingewikkeld; een parkeerplaats vinden was al de eerste uitdaging (google maps wijst de weg naar het museum, maar de parkeerplaats is via een andere straat te bereiken). En uiteindelijk een plekje vinden was een tweede uitdaging. Bij het gebrek aan plekken hebben wij uiteindelijk een straat verderop geparkeerd.

Op het pad naar het museum kom je al het eerste legervoertuig tegen. Indrukwekkend om te zien en meteen een reden om het gesprek te beginnen. Het museum zit in de prachtige villa Hartestein. De entree zit in een glazen aanbouw waar ook de museumwinkel zit. Hier kregen we ieder een podcatcher, een interactieve audiohandset, waarmee je tijdens het bezoek ongeveer 60 verhalen kunt luisteren. Voor kinderen is er een speciale audiotour waarmee ze opdrachtjes horen én zo meer leren over de slag om Arnhem. De podcatchers houd je tegen verschillende zwarte kastjes op de muur wanneer je een verhaal hoort. De zwarte kastjes zoeken en het bliepen was voor de kinderen al zeer vermakkelijk.

Het Airborne museum bestaat uit verschillende verdiepingen. Op de begane grond en op de twee verdiepingen erboven heb je verschillende tentoonstellingen. Daarna ga je naar beneden. Hier heb je de spannende airborne experience. Deze is bedoeld voor kinderen van acht jaar en ouder. Voor onze kinderen was het echt te spannend. Je stapt, na een filmpje, in een vliegtuig. Het vliegtuig voel je echt bewegen en de raampjes zijn schermpjes waarop je jezelf ziet opstijgen en landen. Daarna loop/ren je door verschillende scenarios, waarbij er harde geluiden en flitsende beelden op je af komen. Vrij heftig dus, maar wel enorm indrukwekkend.

Buiten het museum heb je nog de mogelijkheid om te genieten van een kleine lunch (zoals tosti en panini) op het museumterras. Na het museum zijn wij nog gaan wandelen in het park waar het Airborne museum in staat. Hier heb je een hertenkamp en prachtige bomen. Je kunt hier leuk wandelen, maar voor echte wandelingen zijn er verschillende routes die vertrekken vanaf het museum. Een leuke ontdekking vonden wij ook door een willekeurig bospaadje in te lopen en uit te komen bij een sportveld waar je gratis mocht sporten. Hier hebben we dan ook genoeg gespeeld, gelachen en genoten van onze vrijheid.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.