De Bastei in Nijmegen

De Bastei in Nijmegen

Wat een gaaf en enorm interactief museum is de Bastei in Nijmegen! Vanaf het begin tot aan het eind zijn de kinderen (en zelfs de ouders) geboeid door alles wat er te doen valt in dit prachtige museum. Een aanrader!

Parkeren kan op verschillende plekken in Nijmegen. Kosten variëren van vrij prijzig tot iets goedkoper. Wij hebben net iets buiten het centrum geparkeerd en zijn toen door het prachtige Valkhofpark gelopen. Hier heb je Romeinse ruïnes, een kapel en een schitteren uitzicht over de Waal.

Net achter het park, onderaan bij de kade ligt het museum de Bastei. Van bovenaf kun je hier al stukjes van zien, als je het weet. Beneden valt het museum ook niet enorm op, en zelfs de ingang was even zoeken. Maar zodra je binnenstapt ben je in een complete andere wereld.

Na het betalen bij de kassa krijg je een uitgebreide uitleg over wat er in het museum te doen is. Onze vijfjarige dochter was erg geboeid door alles wat er gezegd werd en de interactie met de medewerker was erg prettig. Een goed begin! We kregen gouden knikkers én een speurtocht mee. De gouden knikkers waren voor het tijdelijke tentoonstelling over fabeldieren en de speurtocht was voor de rest van het museum.

Je begint met een afdaling onder de weg door. Hier bewonder je de verschillende oude muren van de Bastei. Voor kinderen zijn er projecties op de muren die ook nog eens interactief zijn. Heel het museum is vernieuwend in zijn interactieve media. Zo heb je op verschillende verdiepingen schermen waarop je van alles kunt uitproberen (zoals de goede volgorde van kanonnen laden: probeer maar en hoop dat het niet misgaat), kun je er de wereld bekijken met een VR bril en nog veel meer.

Er zijn veel verschillende verdiepingen in het museum, waardoor bezoeken met een rolstoel en/of buggy wel moeilijker is, maar niet onmogelijk; in het midden van het museum zijn liften.  Op elke verdieping is iets anders te zien. Zo heb je op de ene verdieping opgezette dieren van vroeger en op een andere verdieping opgezette dieren die je nu in de buurt van Nijmegen kunt vinden. Of je hebt een verdieping over het vergroenen en verduurzamen van de huidige leefomgeving.

Op de één na hoogste verdieping heb je de mogelijkheid om in een glazen “kast” buiten het museum van het uitzicht te genieten. Grappig genoeg kun je vanaf de bovenste verdieping ook van het uitzicht genieten, maar sta je boven de mensen in de glazen “kast”, die dus je onderkant zien. Wellicht handig om rekening mee te houden als je daar van het uitzicht geniet wat betreft kledingkeuze 😉. Op de bovenste verdieping is tevens een restaurantje gevestigd met een prachtig dakterras. Hier kun je prima lunchen.

Dit museum was zo gaaf in elkaar gezet, elke zaal zag er prachtig verzorgd uit, de kinderen worden continu vermaakt en uitgedaagd, het personeel was zeer vriendelijk en het was enorm leerzaam. Wij komen hier nog eens terug, want er is vast nog veel meer te ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.