De doorgezaagde bunker aan de Diefdijk

Vroeg in de ochtend zijn wij op pad gegaan. De mist die er nog hing zorgde voor een extra dimensie aan ons uitstapje van vandaag; de Doorgezaagde Bunker aan de Diefdijk. Deze bunker, ook wel bekend als bunker 599, is in 2010 in twee stukken gesneden. Hierdoor is een wandelpad van één meter door deze groepsschuilplaats ontstaan en kun je goed zien hoe de bunker er vanbinnen uitziet. Je kunt aan de zijkanten in de bunker klimmen.

Het geheel is niet groot, wat een goed besef geeft over hoe dit tijdens de oorlog geweest moet zijn. Parkeren kan onderaan de dijk, waar je komt over steil weggetje naar beneden gaat. Er zijn weinig informatieborden over de geschiedenis van de bunker te vinden.

Het pad loopt van de Diefdijk door de bunker naar een steiger met aan weerszijden hoge palen. Die palen geven aan hoe hoog het water zou zijn als het gebied onder water zou komen te staan. Op deze palen zitten altijd een boel watervogels, wat een gaaf effect geeft. Al die vogels laten natuurlijk wel veel poep achter op de steiger. De steiger staat in een grote plas, waar je een mooie wandeling langs kunt maken.

Er is geen vast pad, dus een kinderwagen of buggy zorgt voor een extra workout. Als je linksom loopt, kun je ongeveer na driekwart rondje een extra avonturenstuk toevoegen. Dit was met de kinderwagen niet te doen, doordat het erg smal en overwoekerd was. Mijn dochter van 4 vond het juist wel een heel leuk stuk. Je loopt slingerend door bosjes en hoort allemaal vogels fluiten. Aan het eind van het paadje staat ook een hele hoge bank waar je een prachtig uitzicht hebt over het water en de A2. Het einde van het paadje sluit aan bij het oorspronkelijk pad, vlak voor de Doorgezaagde Bunker.

1 Comment

  1. Die hoge bank is een zogeheten inundatiebank en geeft aan hoe hoog het water stond tijdens de inundatie (opzettelijk onder water zetten van land). Hiermee krijg je een goed beeld hoe dat verdedigen met water als bondgenoot nu werkte. Tot kniehoogte (50 cm) was genoeg om de ondergrond on zichtbaar te maken voor soldaten en paarden en het was te ondiep om door te kunnen varen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.