Elisabeth Weeshuis Museum in Culemborg

Als je een middag met de kinderen op pad wilt, dan is het Elisabeth Weeshuis Museum zeker een aanrader. In het centrum van Culemborg ligt het oude weeshuis, dat nu deels is ingericht als museum en deels als bibliotheek. Je leert hier hoe de kinderen leefden en er is daarnaast van alles om zelf te doen.

Bij binnenkomst kregen we een algemene introductie over het weeshuis. Het maakte vooral indruk op de kinderen dat de jongens en meisjes strikt apart leefden en natuurlijk dat ze opgroeiden zonder ouders. In de oude keuken werden we vervolgens verwelkomd door de keukenmeid, die veel verhalen wist te vertellen over de weeskinderen die hier zijn opgegroeid. Het is zeker de moeite waard om hiernaar te vragen. Je kunt hier ook boter maken met de keukenmeid.

Vervolgens ontdek je hoe de kinderen leefden door het museum verder zelf door te lopen. In de kelder kun je je verkleden met de kleding die de jongens en meisjes vroeger droegen. Ook kun je hier de spelletjes zien die ze speelden. Boven is onder andere de slaapzaal zo ingericht als deze vroeger was. Middels filmpjes en verhalen (te beluisteren door de telefoons die er hangen) krijg je een goed beeld hoe het hier vroeger was. In een van de ruimten kun je daarnaast aan een klok draaien om te horen hoe het dagritme van de kinderen eruit zag.

Op de zolder is er volop mogelijkheid om te knutselen. Het ‘zelf een biertje inschenken’ viel bij de jongens ook in de smaak. Helemaal beneden hebben we daarna nog even tijd doorgebracht in de mooie binnentuin, om vervolgens weer naar huis te gaan.

Wil je het Elisabeth Weeshuis Museum bezoeken, dan kun je vooraf online of aan de balie een kaartje kopen. Het museum is geopend op woensdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00. Parkeren kan op een van de parkeerterreinen aan de rand van de binnenstad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.