Jan Blankenpad en kabouters in Culemborg

Bij Werk aan het Spoel begint het Jan Blankenpad, een leuke wandeling van 3,5 kilometer. Het wordt aangeraden je laarzen of goede wandelschoenen aan te trekken, vooral in deze tijd van het jaar. Het pad is vernoemd naar een beroemde waterbouwkundig ingenieur uit Vianen. Jan Blanken was ook mede-oprichter van Rijkswaterstaat en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De wandeling

De wandeling biedt een diversiteit aan natuur. Zo loop je een prachtig stuk langs het water, waarbij je via kleine olifantenpaadjes dichterbij het water kunt komen. Er zijn bij het water ook diverse strandjes waar je in de lente en zomer een kleedje neer kunt leggen om heerlijk te picknicken.

Aan het einde van het stuk langs het water staat een bank, waar je rustig van het uitzicht kunt genieten. Hier neem je afscheid van de rivier en duik je een bospaadje in, dat met een kinderwagen wat minder goed toegankelijk is. Aan het eind van dit bospad loop je de dijk op, waar het op dit moment erg glibberig is.

Boven aan de dijk kun je ervoor kiezen om het terrein van Fort Everdingen op te gaan. Fort Everdingen heeft een proeflokaal en een winkeltje en er is ook een camping. We zijn er zelf tijdens onze wandeling, mede vanwege de Coronamaatregelen, niet naar binnen gegaan. De rest van de wandeling gaat over de dijk. Je loopt rond Fort Everdingen en daarna weer terug naar Werk aan het Spoel.

QR-code tocht

Bij de start van het pad staat dat middels het scannen van de QR-codes een verhaal verteld wordt over de eeuwenoude strijd tegen het water. Dit lijkt helaas niet meer mogelijk. De palen zorgen nog wel voor een duidelijke route, die je makkelijk kunt volgen. Verder zit er een geheime code verstopt in de paaltjes van het Jan Blankenpad. Op elk bordje staan 2 letters die uiteindelijk samen een slagzin vormen. Bij sommige letters moet je gebruik maken van een techniek die ‘rubbing’ heet, waarbij je een blaadje op het paaltje legt en met je potlood over de tekening wrijft. Hierdoor komt de letter tevoorschijn.

Alles bij elkaar is het een leuke, korte wandeling die gemakkelijk te bereiken is vanaf Werk aan het Spoel. Dit laatste is ook zeker een leuke plek om je wandeling af te sluiten met een koffie to go en een korte speurtocht naar de vijf kabouters bij Caatje aan de Lek. Zij spelen hier nu verstoppertje op vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 11.00.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.