Kasteel de Haar in Utrecht

Kasteel de Haar in Utrecht

Kasteel de Haar wordt beschreven als het grootste maar ook het mooiste kasteel van Nederland. Betuwekids moest dus uiteraard een kijkje gaan nemen. En Kasteel de Haar maakt de beloften echt waar. Wat een prachtig en groot kasteel! Zowel binnen als buiten zijn het kasteel en de tuinen eromheen zo gedetailleerd en imposant.

Voor de entree kun je kiezen uit verschillende kaartjes. Zo kun je alleen het park bezoeken, maar je kunt ook het park combineren met het kasteel of zelfs een kaartje om het park, het kasteel én het chatêl te bezoeken. Wij besloten het park en het kasteel te bezoeken, maar niet het chatêl.

Parkeren kan op het daarvoor aangegeven terrein. De kosten hiervoor zijn 6 euro voor een dagkaart. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 200 meter lopen tot de toegangspoort van het landgoed. Heel slim stond er bij de opening een frietkar, waar enthousiast gebruik van werd gemaakt.

Vanaf de toegangspoort loop je via de stallen, waar je je parkticket moet laten zien, zo de tuinen van het kasteel in. De gebouwen, de tuinen, werkelijk alles is bijzonder netjes verzorgd. In de tuinen heb je verschillende dingen die je kunt bekijken, zoals een doolhof, een hertenkamp, vijvers, prachtig aangelegde lanen en veel meer. Aangezien het erg begon te regenen en de kinderen moe waren hebben wij niet de tijd gehad om alles te bekijken, dus zeker de moeite waard om hier een langere tijd voor uit te trekken.

Het kasteel zelf is zo ongelofelijk gedecoreerd. Per zaal zou je makkelijk een uur kunnen kijken naar wandkleden, vloeren en plafonds. Gelukkig kregen de kinderen bij binnenkomst een speurtocht. Er zijn verschillende speurtochten, gesorteerd op leeftijd, beginnend vanaf vier jaar. Niettemin hebben mijn zoontjes van drie de speurtocht als leuk ervaren. Wat onze kinderen moesten doen was de verschillende diertjes in de kamers zoeken en deze vaak tellen of er andere vragen over beantwoorden. Dit maakte dat wij zelf wat meer tempo hadden en de kinderen waren zo meer betrokken bij wat zij zagen. Verder vonden ze alle doorkijkjes, trappen en verschillende kamers ook vrij avontuurlijk.

Nadelig vond ik de drukte van het moment dat wij er waren. Dit zorgde ervoor dat je vaak met teveel mensen in een kamer stond waardoor je de kamers zelf niet goed kon zien. Daarnaast waren er rondleidingen die een andere route leken te nemen dan de route die voorgesteld was. In verband met de vele trappen is het kasteel niet geschikt voor kinderwagens of buggy’s . Je begint en eindigt bij de kasteelwinkel. Hier bevinden zich ook de (gratis) kluisjes waar verplicht tassen in opgeborgen moeten worden. Ook vind je de toiletten hier.

Wij hebben besloten dat we nog niet klaar zijn met Kasteel de Haar. We zijn in hoog tempo door het kasteel gelopen en hebben daardoor als volwassenen niet alles gezien wat wij zouden willen zien. Daarnaast hebben we slechts een deel van het park bewandeld. Een bezoek aan kasteel De Haar kun je mooi combineren met een wandeling of een OERRR speelnatuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.