Krachtpatsers op Fort bij Vechten

Krachtpatsers op Fort bij Vechten

Een wandeling op Fort bij Vechten leert je veel over de krachtpatsers in de natuur. En die krachtpatsers leren je wat ze hebben moeten doen om te overleven door de jaren heen op Fort bij Vechten. De route van bijna drie kilometer op en om het eiland is avontuurlijk genoeg.

Parkeren kan bij het, wellicht eerder gesignaleerde, veld vol ouwe eendjes (2 CV’s). Dit is Duck City en alleen al het bekijken waard. Het parkeren kost vier euro en een uitrijmunt kun je binnen halen. Vanaf de parkeerplaats loop je via de prachtige brug richting het fort. En na de brug loop je indrukwekkend het fort op.

Binnen bij het Waterliniemuseum (deze hebben we niet bezocht) kun je de plattegrond ophalen. Ook kun je de plattegrond bij het begin vinden, in één van de loodsen/bunkers in het fort. Hier kun je ook drie filmpjes kijken terwijl je op halterbankjes zit. De drie filmpjes gaan over een boswachter, een eik én een vleermuis, die allemaal krachtpatsers zijn. Daarna begin je de route, te herkennen aan de paarse pijltjes.

Wat kun je onderweg allemaal tegenkomen? De paaltjes zijn een continuum van kleine kennisgevingen over hoe dieren zich gered hebben. De meeste boordjes zijn een beetje verwilderd en vrij specifiek. Verder is er een wachtershuisje dat ook een ingebouwd geluidseffect heeft als je het knopje indrukt. Maar ook een verrekijker, waarmee mijn zonen besloten dat ze een dierentuin konden zien met zebra’s en olifanten, dus misschien wel het zoeken waard. We zagen ook roofvogels en watervogels en zelfs wat kikkertjes. Op een gegeven moment, toen we buiten de gracht waren zagen wij ook een romeinse wachttoren. Daar kon je vanaf het pad helaas niet bij.

Wij zijn na de wandeling direct weer naar de parkeerplaats gegaan, maar je had ook nog kunnen genieten van diverse horecaplekken en zelfs een escaperoom. Er waren op het moment van ons bezoek ook allemaal leerlingen teambuildingsspelletjes aan het spelen, dus die mogelijkheid is hier ook.

Het was een leuke wandeling en gaf kortstondig het gevoel dat we in andere tijden leefden, maar de wandeling was eigenlijk net iets te ver voor de peuters. Wie weet komen we terug als ze wat groter zijn, of voor één van de vele activiteiten die er georganiseerd worden.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.