Museum het Valkhof

Museum het Valkhof

Een museum waarbij je niet meteen denkt aan bezoeken met jonge kinderen, maar zeker het bezoeken waard. Museum het Valkhof in Nijmegen heeft een collectie over archeologie, oude kunst maar ook moderne kunst. Boven kun je voornamelijk kunst zien en beleven, waar je beneden juist meer kunt doen.

Parkeren kan in de parkeergarages rondom het museum, zoals het Kelfkensbos vlakbij het museum. Openbaar vervoer is ook heel handig om het centrum van Nijmegen te bereiken. Wat verder weg parkeren is vaak wel goedkoper, maar dan zul je wel verder moeten lopen.

Bij binnenkomst kom je als eerste de tentoonstelling Lawine!!! van Oscar Peters tegen. Dit zijn “rollende” stenen op de trappen van het museum. Op het moment van bezoeken rolden er twee, dus het is wisselend. Dit is wel een wisselende tentoonstelling, dus wellicht is deze tentoonstelling dan niet meer aanwezig.

Op de bovenste verdieping van Museum het Valkhof heb je verschillende zalen waarin archeologie, oude kunst en moderne kunst in elkaar verweven zijn. Wij zijn begonnen met de verzameling bodemvondsten van rondom Nijmegen. Hierbij hoort ook het bekende masker dat symbool is geworden voor Nijmegen. Daarnaast heb je de collectie oude kunst met bijvoorbeeld schilderijen. Deze collectie loopt van de middeleeuwen tot de 20ste eeuw. De moderne kunst tentoonstelling is wisselend. Bij ons bezoek was het moving worlds, over verschillende grenzen en verplaatsingen.

Beneden is waar het voor kinderen extra interessant wordt. Vooral het Romeinenwerkplaats was erg in trek. Verschillende doe dingen geschikt voor kinderen vanaf vier jaar. Het meeste indruk maakte het katapult schieten van ballen bij onze zesjarige dochter. Dit is het meest interactieve stukje van het museum en er is heleboel te ontdekken. Daarnaast zat Archeolab, waarbij je even kunt doen alsof je een Archeoloog bent. Onze dochter kreeg zelfs een scherf van 2000 jaar oud wat enorm veel indruk maakte.

Het museum sluit tijdig van 1 oktober tot 1 maart, waarna het museum heropend wordt in het ABN Ambro gebouw. Pas in het voorjaar 2025 zal het museum weer geopend worden op de huidige locatie. Toch wilde ik jullie dit museum niet onthouden. Ondertussen is een bezoek aan de Bastei een goede alternatief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.