Natuurmuseum Brabant in Tilburg

Natuurmuseum Brabant in Tilburg

Weer eens een uitje wat verder uit de Betuwe maar wel eentje die het reizen waard is. Natuurmuseum Brabant in Tilburg is zo compleet en zo ontzettend kidsproof dat we hem wel moesten delen. We raden iedereen een bezoek aan Natuurmuseum Brabant aan.

Het Natuurmuseum is gevestigd in een statig oud gebouw tegenover station Tilburg Centraal. Er is ook een parkeergarage in de buurt. Deze parkeergarage is aardig toegewijd aan het museum, dus de route van de parkeergarage naar Natuurmuseum Brabant is duidelijk aangegeven. Het is nog wel een minuut of vijf lopen vanaf de garage naar het museum. Met de regen tijdens ons bezoek was dat overigens ver genoeg om goed nat te worden.  

In het museum heb je verschillende tentoonstellingen. Op de begane verdieping heb je twee tentoonstellingen, het museumcafé en het kleine museumwinkeltje. Aan de ene kant heb je een tentoonstelling over de ijstijd. Hier kun je allemaal leuke spelletjes spelen en proberen te leven zoals ze dat deden in de ijstijd. Daarnaast hebben ze veel levensechte dieren zoals de mammoet en de sabeltandtijger.

Aan de andere kant van de begane verdiepig heb je OO-zone. Stellingen na stellingen met opgezette dieren. Heel interessant, een soort dierentuin van dode dieren. De kinderen vonden het fascinerend. Ook kunnen wat grotere kinderen, ongeveer vanaf 8 jaar, hier verschillende proefjes doen. Hier waren onze kinderen echt nog te jong voor.

Op de hogere verdiepingen heb je nog veel meer tentoonstellingen. Zo zagen we een tentoonstelling over mislukte opgezette dieren (zoek de fout), en over liefde en seks, een fotoreportage over komische dieren en eentje over Brabant. Bij de laatstgenoemde konden we zelfs een pub-quiz doen, die best moeilijk was voor de kinderen, maar dat drukte de pret niet.

Voor de kinderen waren de volgende tentoonstellingen helemaal geweldig: Vreemde vogels, kikker-is-hier en BOS. Bij vreemde vogels was er een speelruimte met informatie over de dino’s. Je kunt je hier verkleden en eieren uitbroeden, maar ook bijvoorbeeld wormpjes pakken met verschillende snavels. Deze zaal is echt ingericht voor kinderen, heel veel kruip-door-sluip-door weggetjes maakten het moeilijk om overal te komen. Kikker-is-hier is een speel- en ontdekzaal gebaseerd op het personage Kikker van Max Velthuijs. Je kunt hier in het huis van Kikker, je verkleden als Kikker of één van zijn vrienden of zelfs vissen. Kinderen kunnen hier heerlijk hun fantasie hun vrije loop laten gaan. De laatste zaal was de grootste favoriet: de tentoonstelling BOS (Beleef Ontdek Samen). De tentoonstelling wordt een belevenis genoemd en dat is het ook. Met behulp van houten sleutels ontgrendel je verschillende bewegingen of spelletjes. Ook de magische projectievloer trok veel aandacht.

Wat een gaaf museum is dit. Een echte aanrader voor iedereen met kleine kinderen. De kinderen hebben het er weken later nog steeds over en allemaal gaan we graag nog een keer terug. Goed te combineren met een bezoek aan de gezellige stad Tilburg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.