Rondje plas bij Rijkerswoerdse Plassen

Rondje plas bij Rijkerswoerdse Plassen

Eén van onze favoriete uitjes is toch naar de Rijkerswoerdse Plassen bij Arnhem. Je vindt er een wandeling van 3 tot 4,5 kilometer, een beetje afhankelijk welke route je kiest. Tijdens de wandeling kom je over een strand, langs een Calisthenics (sport) park, een trimparcours en prachtig natuur. De wandeling is prima in elk seizoen, maar in de nattere maanden kan het wel modderig zijn.

De wandeling kun je beide kanten om lopen, maar onze voorkeur gaat toch altijd naar een route rechtsom. Zo loop je eerst langs het strand (met waterspeeltoestel) en dan door het bos. Het mooiste stukje vind ik het deel waar het pad tussen twee plassen doorloopt. Hierna loop je wel een stukje over een rustige weg, waar je een kans hebt om auto’s tegen te komen. Gelukkig rijden de auto’s meestal niet hard.

Daarna komt het moment om een keuze te maken. Halverwege de weg kun je kiezen of je de tweede Rijkerswoerdse Plas erbij wil pakken of niet. Rondom de tweede plas hebben ze een trimbaan aangelegd, dus leuke uitdagingen voor groot en klein.  Wij hebben het ditmaal niet gelopen, maar weten uit ervaring dat het daar vrij modderig kan zijn, dus zeker niet geschikt voor kinderwagen.

Uiteindelijk kom je weer terug bij de eerste plas. Je loopt over het hondenstrandje richting eetcafé De Woerd. Rondom de Woerd heb je een speeltuintje, een pannakooi (klein omrand voetbalveld) en een Calisthenics park. Dit laatste was een hit bij alle kinderen. Er waren enkele stoere mannen bezig, maar dat weerhield onze kinderen er niet van om ook fanatiek te proberen ‘fit’ te worden.

Parkeren kan voor zes euro op de parkeerplaats (direct betalen bij binnenkomst), maar in de buurt heb je verschillende plekken waar je vrij kunt parkeren. Dan moet je wel iets verder lopen. Zo kun je bij de Jumbo aan de Oostburgwal gratis parkeren en redelijk rechtstreeks naar Rijkerswoerdse plassen lopen.

Je kunt dit uitje ook combineren met een bezoekje aan de kinderboerderij en speeltuin de Kroon en wandelen door Bingelradepark. Maar als je toch in Arnhem-Zuid bent, kun je nog een boel uitjes koppelen aan de Rijkerswoerdse Plassen. Zo kun je binnendoor doorsteken naar Landerij de Park en Speelbos Schuytgraaf. Maar ook Sonsbeekpark en het Watermuseum zijn relatief dichtbij.

De Rijkerswoerdse Plassen zullen altijd een plekje houden op onze lijst met favoriete plekken in de omgeving van Arnhem. Het is er bijna altijd rustig (geen file lopen), dus je voelt je ver weg van de bewoonde wereld. In de lente en zomer is het heerlijk op het strand. In de herfst zijn de kleuren in het bos echt verrassend mooi. En het water is schoon! Wij gaan hier zeker vaker naar terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.