Ringslangroute bij Landgoed Niënhof

Ringslangroute bij Landgoed Niënhof

Vlak buiten Bunnik in een straat met prachtige huizen ligt landgoed Niënhof. En wat is de Ringslangroute bij landgoed Niënhof afwisselend! Tijdens de 2,5 kilometer loop je door bossen, langs volkstuintjes, langs Bunnik en langs een boel water.

Op een mooie zonnige woensdagochtend waren de tweeling en ik vrijwel de enigen die de Ringslangroute bij landgoed Niënhof liepen. Google Maps verwees ons naar de Grotelaan in Bunnik. Daar aangekomen is het nog even zoeken naar de parkeerplaats, maar een klein blauw bordje zorgde voor een duidelijke aanwijzing.  Uiteindelijk bleek er een ruime parkeerplaats te zijn.

De wandeling is aangegeven met kleine paaltjes met daarop Ringslangroute. De paaltjes zijn niet consequent aanwezig tijdens de wandeling, dus een foto van de kaart maken voordat je begint kan handig zijn.  Er staat ook een aantal paaltjes met een pijl erop langs de route, maar ik durf niet te garanderen dat die ook bedoeld zijn voor de Ringslangroute bij Landgoed Niënhof. Het kan ook dat het van een andere route is die aardig gelijk op loopt.

Het eerste stuk, dat tevens heel duidelijk is aangegeven, is echt prachtig. Je loopt door een schitterend bos met een rustieke brug over een kabbelend riviertje. Op dit moment voelde het echt alsof we een lot uit de loterij hadden. Zo mooi, rustig en toch vol geluid van alle vogels die je hoort zingen. Het was er echt prachtig.

Je loopt door dit bos tot je bij een weiland met wildgroei komt. Ook dit heeft, helemaal in het zonnetje, een idyllisch sfeertje. Het pad vervolgt zich naar rechts langs dit weiland. Op een gegeven moment kom je bij een kruispunt met een bankje. Bij dit kruispunt staan, voor zover ik kon vinden, geen duidelijke paaltjes welke kant je op moest. Door de kaart een tijdje te analyseren besloot ik hier rechtdoor te gaan. Je loopt hier uiteindelijk bijna tegen een ‘eigen terrein’ hek aan, hier moet je dan rechtsaf.

Nu loop je langs volkstuintjes waar op die woensdag een boel mensen bezig waren in hun moestuin. Het voelt wel jammer om uit het bos te gaan en meer richting bewoonde wereld te gaan. Je vervolgt dit pad. Steekt de weg over, vervolgt het pad totdat je bij een brug komt die richting Bunnik gaat. Hier moet je rechtsaf gaan. Het desbetreffende paaltje lag op z’n zij in het gras. De rest van het pad loop je langs de Kromme Rijn met aan de andere kant Bunnik. Zelf vond ik dit stukje minder indrukwekkend en had ik liever iets verder van de woonwijken willen lopen.  

Aan het eind van dit pad, het jaagpad, kom je wel langs een klein plateau waar de jongens genoten van het uitzicht en van stokken-in-het-water-gooien. Dit is een prachtig plekje voor een picknick of pauze moment. Helaas is dit ook bijna het einde van de wandeling. Aan het eind hoef je alleen nog de grote laan over te steken waarna je weer terugloopt naar de parkeerplaats.

De route is niet zo lang en ideaal als je in de buurt bent, bijvoorbeeld bij Landgoed Oostbroek. Het eerste stuk is ook echt een heel erg mooi stukje Nederland, dat het bezoeken waard is. Helaas hebben wij geen ringslangen of andere slangen gezien, hoewel de tweejarigen beweerden dat een tak echt wel een slang was.

2 Comments

  1. Wat is er nou leuker voor tweejarigen dan met laarsjes door de velden te stappen en stokken in het water te gooien? Niets toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.