Rondje Pontje in Culemborg en Beusichem

Voor wie er even lekker uit wil met de fiets is Rondje Pontje vanuit Culemborg een ideaal tochtje met genoeg variatie. Wij fietsten Rondje Pontje tijdens een mistige koude herfstochtend. Het zag er spectaculair uit, maar zorgde er wel voor dat we dit keer een alternatieve route hebben gekozen.

Rondje Pontje Origineel

Je begint de tocht van ongeveer 14 km op de pont van Culemborg naar de overkant. Voor onze kinderen was dit al een groot avontuur.  Zodra je de pont af bent fiets je richting Schalkwijk; de dijk op en dan naar rechts. Je fietst vervolgens de hele dijk af tot je bij het pontje van Beusichem bent. Halverwege de route van de Culemborgse Pont naar de Beusichemse pont zit Heulsewaard. Dit is een heerlijk picknickveld aan het water, met picknicktafels en sanitair (in de zomer). Er zit geen strandje bij, maar er is wel genoeg mogelijkheden om bijvoorbeeld met de bal te spelen.

Heb je het pontje in Beusichem genomen, dan kun je bij ’t Veerhuys (buiten coronamaatregelen om) lekker met de kinderen een pannenkoek gaan eten. Binnen is er een speelafdeling voor kinderen, waar ze vrij kunnen spelen.

Fiets je vanaf het pontje door, dan vervolg je de weg tot je bij een kruising komt bovenaan de dijk. Op de dijk heb je een wijds uitzicht over de rivier en de uiterwaarden. De dijk vervolg je helemaal tot aan de haven van Culemborg. Hier kom je uiteindelijk weer aan bij je startpunt.

Rondje Pontje Alternatief

Voor de alternatieve route van Rondje Pontje hebben we het eerste stuk naar Beusichem gewoon over de dijk gefietst. Als je het pontje van Beusichem hebt genomen, kun je makkelijk een afslag nemen naar de Meent om daar even te spelen. Dat hebben we nu niet gedaan. Wij zijn na een klein stukje dijk, aan de linkerkant de dijk afgefietst. Je fietst dan tussen de boerderijen door terug richting Culemborg.

Onderweg is er genoeg te zien voor de kinderen. Zo heb je een boerderij met ezels, veel landbouwvoertuigen en voordat je de Weidsteeg oversteekt kun je zelfs een gorilla zien. Als je eenmaal de Weidsteeg hebt overgestoken, kun je nog stoppen bij de kaasboerderij van Leeuwen die aan die weg zit. Bij deze kaasboerderij kun je kijken in de koeienstal en kazen en ijs kopen. In de zomer kunnen kinderen ook buiten spelen in een klein speeltuintje. Uiteindelijk fiets je weer via de stad terug naar het beginpunt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.