Stadswandelingen door Culemborg

Stadswandelingen door Culemborg

De afgelopen weken hebben wij op vrije dagen steeds besloten niet ver op avontuur te gaan, maar het lekker dichtbij huis te houden. Zo hebben we nu elke vrije ochtend besteed aan het dwalen door de straatjes van het oude centrum van Culemborg. En elke keer weet dit prachtige centrum ons te verrassen met prachtige straatjes én doorkijkjes. Vandaar deze blog: stadswandelingen door Culemborg.

Om een bezoekje aan Culemborg te brengen kun je met de auto, fiets of wandelend. Voor auto’s heb je verschillende (betaalde) paarkeerplaatsen rondom het centrum van Culemborg. De grootsten zijn parkeerterrein Palumbus bij de haven, ’t hof parking, sintjans Kerkhof. Op de fiets kun je makkelijk overal komen, en op de markt staan verschillende fietsenrekken.

Dwaal vooral door alle steegjes en laat je verrassen waar je elke keer weer uitkomt. De kinderen en ik spelen graag het spelletje links, rechts of rechtdoor. Omstebeurten kiezen we een richting en daar mag de ander niets op aanbrengen (als ouder heb je uiteraard meer invloed, soms mogen zij kiezen uit rechtdoor, rechtdoor of rechtdoor). Zo komen we op de meest onverwachte plekken. Door de continu verschillende routes ga ik ook geen route delen.

In Culemborg hebben wij een hele lijst met horeca, winekls en musea die het bezoeken meer dan waard zijn. Qua eten en drinken met kinderen kun je heel goed terecht bij Streek, waar wij al eens eerder over schreven. Ook Brasserie Wees is Anders onder het weeshuismuseum (ook een bezoekje waard) is leuk. Zeker bij mooie warme dagen waar je een uitstapje kunt doen naar de weeshuistuin is prachtig. Een andere aanrader en gebruik is een kaasstengel halen bij Culemborgs bakhuis. Je kunt hier ook prima zitten.  

Winkels die een bezoekje waard zijn, zijn bijvoorbeeld Familiefabriek en Zandpand. De eerstgenoemde is een winkel met leuk duurzame speelgoed en lokale producten. Volgens de kinderen is de glijbaan in de winkel helemaal het leukste in een winkel ooit. Ook kun je hier koffie drinken terwijl kinderen spelen. Zandpand is een plek waar verschillende kunstenaars samenwerken. Er is altijd wel wat te zien. Tomey is de prachtige boekenwinekel waar je een uitgebreide kindergedeelte hebt. Ook heeft Culemborg wat grotere winkels, maar die zullen over het algemeen al wel bekend zijn.

Al eerder genoemd en over geblogd is het weeshuismuseum. Erg geschikt met kinderen vanaf een jaar of drie/vier. In het centrum hebben we ook nog het Jan van Riebeeckmuseum. Persoonlijk hebben wij deze nog niet bezocht, maar wel de tuin die erachter ligt. Dit is een prachtige kruidentuin waar je ook kunt leren over Jan van Riebeeck.

Al met al weet Culemborg, na vijfeneenhalf jaar met veel plezier wonen, nog steeds ontzettend te verrassen. Kom vooral eens langs en maak één of meer stadswandelingen door Culemborg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.