Wandelen bij Landgoed Oostbroek

Wandelen bij Landgoed Oostbroek

Zelfs de weg er naar toe moet je maar net weten te vinden. Op het Landgoed Oostbroek nabij Uitrecht, waar Natuurbescherming haar hoofdkantoor heeft, heb je drie verschillende wandelingen. En die wandelingen zijn, ondanks hun korte afstand, ontzettend divers en met de bruggetjes over het water, takken en fluitende vogels in het bos en opkomende bloemen zeker al de moeite waard.

De weg die je neemt om bij landgoed Oostbroek te komen is al het eerste avontuur. Meermaals vraag je je af of je wel goed rijdt, en of deze weg echt wel een correcte weg is om in te gaan etc. En dan rijd je opeens een met bloemen bezaaid landgoed op. Er zijn twee parkeerplaatsen die ruim plek bieden. Op het moment dat wij er waren, zagen wij maar drie auto’s staan. Het was dus erg rustig.

Vanaf de tweede parkeerplaats volg je de corona bewegwijzering. Omdat de paden smal zijn hebben ze er een eenrichtingsverkeer pad van gemaakt. Deze bordjes zijn makkelijk te vinden en goed te volgen. Er zijn, ten tijden van de lockdown, twee routes te bewandelen. Eén van 1 kilometer en een andere van 1,5 kilometer. Wij hebben de laatstgenoemde gewandeld. Deze wandeling brengt je al slingerend door het landgoed heen.

Eerst loop je door een meer bosachtig gebied, waar zelfs de grootste es van Nederland staat, totdat je bij een groot open veld komt. Midden op het veld staat een soort van open kerkachtig kunstwerk. De jongens van twee vonden het erg mooi en vonden het één groot avontuur. Daarna loop je vlak langs het landhuis.

Vervolgens loop je tussen verschillende weilanden en kun je zeer veel watervogels spotten. En daar zie je de eerste loopbrug over een plas. Het ziet er erg verzorgd uit en de jongens vonden dit zelfs een nog groter avontuur. Even later zie je een erg lange metalen loopbrug die over een moerasachtige ondergrond voert, waar je met een beetje geluk allerlei dieren kunt zien. Wij zagen bijvoorbeeld een muisje wegglippen tussen de bomen. Het pad is echt heel mooi aangelegd.

Na deze loopbrug kom je langs de twee geiten en het varken van het landgoed, die enthousiast naar ons kwamen toegerend. In verband met corona mag je ze niet aaien, maar een praatje maken kan altijd. Tegenover de geiten is een erg uitgebreide moes/kruidentuin die je kunt bezoeken. Normaal gesproken is er in het gebouw een winkeltje, maar dat is nu gesloten. Nu kun je nog wel zitten aan de tafels en stoelen buiten en de kinderen in de zandbak laten spelen. Daarna is de wandeling vrij snel ten einde. Voordat deze blog verscheen heb ik deze wandeling meermaals aanbevolen bij vrienden en kennissen. Allen reageerden even enthousiast over de wandeling bij Landgoed Oostbroek. Hij is echt leuk voor snel nog even weg zijn. Op de website wordt ook nog verwezen naar het verhaal van een oude weduwe die eeuwen geleden woonde op landgoed Oostbroek, waarvan men dacht dat ze een heks was. Bij de start van de route kun je normaal gesproken voor 1,- een routeboekje met opdrachten kopen. Door de opdrachten kun je ontdekken wat er in het moeras gebeurd is. Helaas is dat door de coronamaatregelen momenteel niet mogelijk. Wij komen dus later zeker nog eens terug om dat te gaan ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.