Wildlife spotten bij Plantage Willem III

Wildlife spotten bij Plantage Willem III

Bij Elst in Utrecht ligt een prachtig begrazingsgebied waar je een wandeling van 3,5 kilometer kunt maken. Plantage Willem III staat bekend om zijn unieke natuur en de diverse dieren die daar leven. Zo lopen er Konikpaarden, Galloway koeien en een grote groep edelherten.

Parkeren kan gemakkelijk bij de bijbehorende parkeerplaats bij Rijkstraatweg ter hoogte van nummer 256.  Deze is redelijk ruim opgezet en beide keren dat wij er waren was er vrijwel geen auto. Belangrijk om te weten is dat er geen honden zijn toegestaan in het begrazingsgebied (ook niet aangelijnd). Dit in verband met de wilde dieren die er rondlopen.

Na de eerste paar meters te hebben afgelegd heb je al sterk het gevoel dat je volledig weg bent van de bewoonde wereld. Omdat er zo weinig mensen zijn kan het zelfs gebeuren dat je de hele wandeling aflegt en je alleen maar wilde dieren ziet. Dat was mijn ervaring de eerste keer dat ik naar Plantage Willem III ging. Bij het enige bankje in het park hielden wij pauze toen er twee iets te nieuwsgierige herten onze kant op kwamen gegaloppeerd. Dit was voor de jongens en mij een beangstigende situatie. Gelukkig is alles goed afgelopen en na wat onderzoek thuis blijkt iedereen de herten te zien, dus waarschijnlijk zijn het echt heel nieuwsgierige herten.

Omdat we graag de route wilden afmaken én de jongens toch een positieve ervaring wilde geven zijn wij nogmaals terug geweest. Ditmaal met versterking 😉. Op precies dezelfde locatie hebben wij het geluk gehad om de herten weer te zien. Deze keer vergezeld door wel 20 vrouwtjes herten, die achter ons het pad tweemaal overstaken. Persoonlijk was ik blij dat er versterking bij was, maar de situatie was minder bedreigend.

De wandeling van 3,5 kilometer verplaatst zich door bos en over heide en is qua lengte echt een prettige wandeling. Aan het eind van de wandeling werden wij nog verrast door een grote kudde Konikpaarden die verspreid rond het pad stonden. We moesten er dwars doorheen, maar de dieren waren voornamelijk erg nieuwsgierig, misschien in de hoop om gevoerd te worden?

De tweede keer naar Plantage Willem III was een prettige ervaring. Daarom geef ik het advies om dit begrazingsgebied te bezoeken. Het is een uniek en prachtig stukje Nederland en de wandeling is precies lang genoeg voor een goede frisse neus. Maar misschien is het beter om er niet alleen heen te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.