Zanderij de Maarn

Zanderij de Maarn

Wat staat een wandeling bij Zanderij de Maarn al lang op mijn verlanglijstje. Elke keer, als wij over de A12 reden, verzuchtte ik dat het zo’n prachtige plek is waar ik zo graag nog eens wilde lopen. En eindelijk hebben wij er gelopen en gelukkig voldeed het aan al mijn verwachtingen.

Parkeren doe je iets verder weg van Zanderij de Maarn, bijvoorbeeld aan de Bergweg in Maarn. Hier beginnen verschillende wandelingen, bijvoorbeeld eentje van 3,2 kilometer en eentje van 4,7 kilometer. Omdat onze wens was om om de plas te lopen, zijn wij gaan afwijken van de routes.

De wandeling die wij hebben gemaakt komt ook neer op ongeveer 3 kilometer. Zodra je vanaf de parkeerplaats, door het bos weer bij een weg aankomt. Hier sla je linksaf en ga je mee met de bocht naar rechts. Aan het eind van die bocht is een trap naar beneden. Daar ga je naar beneden. Beneden aangekomen kun je kiezen of je de plas links- of rechtsom loopt. Wij hebben gekozen voor rechtsom. Dan loop je eerst door een open veld. Loop je linksom, dan loop je eerst door een meer bosachtige scène.

In het midden van de plas ligt een zwerfsteneneiland. Die is afgesloten voor publiek, maar is mogelijk om te bezoeken tijdens een rondleiding op elke eerste zaterdag van een maand tussen 11 en 12. Hier kun je de verschillende soorten stenen zien, van hoge aardkundige waarde.

Het is niet heel geschikt voor rolstoel of kinderwagen door de verschillende hoogtes, trappen en moeilijke ondergronden. Maar door de afwisseling en verschillende klimmogelijkheden is het een leuke uitdaging voor jonge benen. Tevens zijn honden tijdens deze wandeling op verschillende plekken niet toegestaan.

Op de zondagochtend was het er vrij rustig. In eerste instantie dachten wij alleen te zijn maar in zijn totaliteit hebben wij ongeveer 4 groepjes mensen gezien. De snelweg is wel continu hoorbaar maar niet storend. Het is dus echt een lekkere wandeling met prachtige vergezichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.