Schapen zoeken bij schaapskooi Heidestein

Schapen zoeken bij schaapskooi Heidestein

Wat is Nederland toch mooi en divers! Hier weer een wandeling waar wij zeker terug gaan komen. Vanuit de Schaapskooi Heidestein kun je diverse wandelingen maken en wij hebben er twee van gelopen, maar de derde staat op onze wensenlijst. De wandeling beestenbos en de schapenroute hebben samen de afstand van 1,1 km dus zeker goed te combineren.

Je komt aanrijden door een schitterende woonwijk. De parkeerplaats is moeilijk te vinden, maar er staan meerdere borden die de route aangeven. Je rijdt net zo lang door, tot je niet verder kunt. Aan de hoeveelheid auto’s te zien was het die dag zeker niet druk, ondanks dat het een woensdagochtend was. Zeker een voordeel.

Dan loop je eerst een flink stuk, ongeveer 10 minuten, richting de schaapskooi Heidestein. Vanaf de parkeerplaats loop je eerst rechtdoor tot je bij paaltje komt Daar ga je rechtsaf en volg je de borden ‘schaapskooi’. Na even te lopen kom je vanzelf bij de schaapskooi. Vanaf de voorkant van het gebouw beginnen de verschillende routes; het beestenbos, de schapenroute en de bomenroute. Alle drie de routes zijn te lopen, ook als de schaapskooi gesloten is.

Wij begonnen met het beestenbos, want die is amper te missen! In een klein stukje bos zijn 17 dieren “verstopt”. De kinderen vonden het geweldig om de dieren te spotten. Omdat het paadje waarover je loopt heel smal is, moesten de kinderen zelf lopen. De eekhoorn, vleermuis en de hertjes maakten een boel indruk. Er staan voor grotere kinderen bij elk dier enorm veel toelichtingen over het desbetreffende dier. De route is erg kort dus binnen 10 minuten heb je de route wel gehad.

De tweede route die wij gelopen hebben, de schapenroute, begint zo goed als aan het einde van de route van het beestenbos. Deze route is te herkennen aan de grote borden van de schapen. De kop van de schaap geeft de route aan, die ongeveer één kilometer is. Op elk bord staat ook een vraag, afhankelijk van het seizoen. Op het laatste bordje staan de antwoorden aan de achterkant. Dus pen en papier mee is zeker een goede optie.

Er is een obstakel als je met de kinderwagen bent. Vrij aan het begin van de route heb je soort trappenbrug waar je overheen moet. Dit is om te voorkomen dat er fietsen en dergelijke het gebied betreden. Je loopt bij deze route door de hei waar ook de schapen leven. Het laatste bordje van de route staat halverwege de hei, dus vanaf daar kun je of zelfstandig verder zwerven op de hei of terug gaan via een groot deel van de route. 

De bomenroute hebben wij niet gelopen, mede vanwege koude handjes en voetjes. Wat ik zo zag is dit een QR tocht met kennis over de verschillende bomen die er groeien. De route is 1,5 kilometer lang. Je kunt op de site van Utrechts Landschap de route en extra informatie downloaden. Daarin staan voornamelijk extra informatie over de bomen en enkele richting aanwijzingen.

Al met al kwam ik zeer enthousiast terug van deze “ontdekking”. Twee dagen later is mijn man teruggegaan omdat hij wilde zien waar ik zo enthousiast over was. En ook hij kwam enthousiast terug. Wat een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.