Kinderroute Amerongse Berg

Kinderroute Amerongse Berg

Voor een lekkere winterwandeling (4 kilometer) kun je zeker terecht bij de Amerongse Berg in Amerongen. Dit hele gebied is al erg interessant om te lopen, maar door de kinderroute van IVN komt er een speels element bij de wandeling. Dankzij de IVN app leer je samen met Guusje over hoe het leven in Nederland 3000 jaar geleden was.

Er is een uitgebreide parkeerplaats, die ver naar achter doorloopt, dus je hoeft niet, zoals wij deden, direct aan het begin te parkeren. De wandeling begint achteraan de parkeerplaats bij de blauwe schuur (groepsaccomodatie). Daar staan verschillende informatieborden die vertellen over de natuur en de omgeving. Ook stonden daar grote blokken die zorgden voor een goede workout door er steeds op te klimmen en af te springen.

Daarna begint de wandeling en loop je vrij direct het bos in. Het eerste stuk loop je door een prachtige beukenlaan. Hier merk je al vrij snel dat het niveau van de opdrachten en vraagstukken van de wandeling vooral bedoeld zijn voor ongeveer 6 jarigen en ouder. Toch is het leuk om te bespreken waarom bijvoorbeeld takken van bomen een bepaalde kant opgroeien. Of om boter kaas en eieren te spelen in het zand.

Na de beukenlaan kom je voor een lange tijd in een dennenbos terecht. Dit heeft weer een totaal andere allure dan de statige beukenlanen. In dit deel van het bos zijn een boel grafheuvels teruggevonden. Dit maakte het verhaal van Guusje een stuk interessanter én werd het opeens veel echter. 

Uiteindelijk beklim je ook nog de Amerongse Berg. De klim is vrij steil, maar gelukkig zijn er onderweg ook een aantal vragen dus tijd voor een pauze kun je hier goed pakken. Bovenop de berg heb je een prachtig uitzicht (ondanks de mist toen wij er waren) wat de inspanning zeker beloont. Nadat je de top hebt bereikt ga je vrij snel weer naar beneden en kom je aan het einde van de wandeling. Vlakbij het einde is nog een pannenkoekenhuis, met een prachtige speeltuin en zelfs een stukje klimbos.

Bij terugkomst zijn wij nog langs het informatiecentrum van het Utrechts Landschap en de Utrechtse Heuvelrug geweest. Dit zit in een oude tabaksschuur en heeft een informatiedisplays en een winkeltje, maar ook toiletten. Ze zijn beperkt open. Dit was een leuk en snel extra uitstapje vanaf de parkeerplaats.

De wandeling was zeer leuk om te lopen, maar wellicht meer geschikt voor oudere kinderen. De natuur is prachtig en zeker het bezoeken waard. We zijn benieuwd naar de andere wandelingen dus zullen de omgeving vaker bezoeken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.