Fort Sint Andries

Fort Sint Andries

Fotogeniek kun je Fort Sint Andries zeker noemen! Wat een prachtige plek. Met een ruïne, een uitkijktoren én genoeg om verder nog te ontdekken. Maar laarzen aan, want het is een enorme modderboel. Een perfect uitje voor kleine en grote avonturiers.

Parkeren kan bij Fort Sint Andries zelf. Er is ruimte voor circa vier auto’s. Toen wij aankwamen stonden er auto’s in de berm en in het grasveld. Een druk bezocht stukje natuur dus. Vanaf de parkeerplaats loop je direct al op het pad naar Fort Sint Andries, waarna je ongeveer 150 meter moet afleggen tot je echt bij het fort bent.

De wandeling naar de uitkijktoren begon buiten het fort heel optimistisch en droog, dus absoluut niet glad. Dit was erg prettig. Je kunt hier kiezen om boven- of onderlangs te lopen. Bovenaan heb je uitzicht over de rivier en alle boten die er varen, maar moet je wel omlopen. Beneden kom je dus precies goed uit voor de brug die naar het fort leidt. Bij de brug begon de gladheid al, waar twee van de drie kinderen omvielen. Er is kippengaas over het hout bevestigd zodat het geheel iets minder glibberig is.

Bij binnenkomst van het fort wordt de geschiedenis van het gebied uitgelegd. De wanden zijn prachtig bewaard gebleven en enkele kamers zijn te bezichtigen. De kinderen vonden dit prachtig: steeds in en uit de “grotten” lopen en alle ingangen inspecteren.

Tegenover de kamers zie je ook nog de ruïnes, die niet te betreden zijn. Je kan er niet in in verband met zeldzame dieren en instortingsgevaar. Voor de kinderen zag het doolhof er erg aantrekkelijk uit en kostte het ons nog best wat moeite om ze er niet in te laten gaan. Leuk zijn ook het schommeltouw en de klimrotsen. En ook nog eens extra spannend in verband met de glibberige modder-klim er naartoe.

De crème de la crème is wel de uitzichttoren (ook wel gaatjes-toren genoemd) die je ook kunt beklimmen! Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de rivieren, de uiterwaarden en de nieuwe sluizen. Hoewel de trap stevig aanvoelt, is het door alle open elementen wel een beetje spannend voor de kinderen. Toch een hele leuke ervaring!

Na Fort Sint Andries zijn we nog even naar de rivier gelopen. Naast de oude sluis en naast de parkeerplaats is er een pad naar beneden. Via het weiland kun je zo bij een prachtig strandje komen waar de kinderen zich langdurig vermaakt hebben met het water en het zand. Zwemmen wordt hier afgeraden in verband met stromingen in de rivier.

Wij waren erg enthousiast over dit uitje. De combinatie van geschiedenis, avontuur en natuur werkt hier heel erg prettig. En ook het kleine uitstapje naar de rivier was een prettige toevoeging voor een geslaagd uitje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.