Spoorwegmuseum in Utrecht

Dit keer een blog over een ander soort uitje, het spoorwegmuseum in Utrecht. Het hele museum staat in het teken van treinen. De ingang is gevestigd in het mooie Maliebaanstation uit 1874. Vanaf de ingang kun je door een oude trein lopen. Over het spoor kom je vervolgens in de hal terecht waar verschillende activiteiten te ondernemen zijn en veel te zien is.

Als eerste zijn we de mijn ingegaan. Je stapt hier in een lift en daalt af naar de mijn, waar het erg donker is. Dit was wel erg spannend. Door de gang kom je in 1839 terecht en kun je middels de audiotour van alles leren over deze tijd. Uiteindelijk kom je uit bij de eerste stoomlocomotief van Nederland, waarna je weer in de hal uitkomt. Er is ook nog een soort achtbaantje, waar je helaas niet in mag als je zwanger bent en we deze keer hebben overgeslagen. Wel zijn we naar de theatervoorstelling geweest, ook zeker een aanrader.

Binnen zie je verder de treinen door de tijd heen. Toen wij er waren was er ook een tentoonstelling van affiches langs het spoor. Buiten kun je veel verhalen horen door op de knopjes te drukken met een mannetje erboven. Er is een kaart beschikbaar met vragen, om het extra leuk te maken hiernaar te luisteren. Ook zijn er buiten nog veel treinen en een seinhuisje te zien.

Wat hier een groot succes was, is het treintje waar de jonge kinderen buiten zelf een rondje in kunnen rijden. Het treintje rijdt vanaf 12 uur, mits het niet regent. Leuk is dat je bij de glijbanen een buis hebt waar je dit treintje ook voorbij kunt zien komen. Ook is er buiten nog een andere activiteit ‘de vuurproef’. Tot slot kun je nog knutselen en was er toen wij er waren een ander boekje met vragen. Dit is inmiddels een tijdje geleden, dus dat kan in de tussentijd veranderd zijn.

Het spoorwegmuseum is te bereiken met de trein vanaf Utrecht Centraal, als je de ervaring helemaal compleet wilt maken. Met de auto is het museum ook goed bereikbaar. Er is voldoende betaalde parkeergelegenheid voor de ingang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.