Struinroute Paveijen Culemborg

Struinroute Paveijen Culemborg

Laarzen aan voor de struinroute Paveijen in Culemborg! Een enorm modderige wandeling, maar perfect voor een kort uitje. Deze route van twee kilometer is ideaal voor kleine kinderen, maar absoluut niet geschikt voor een wandelwagen. Wij hebben in ieder geval genoten van de frisse-neus-wandeling!

Parkeren kan langs de weg. Er is wel een kleine stukje waar je kunt parkeren langs de weg, in de bocht bij de Lange Aventuurseweg en de Paveyseweg. Je loopt hier over de Culemborgse Vliet en langs een voormalig eendenkooi. De paden zijn niet verhard, je loopt echt door de modder met af en toe wat droge plekken. Laarzen en droge kleren mee is eigenlijk wel echt een must!  

Toen wij er liepen, waren de kleuren van het riet prachtig. De verschillende bruintinten waren zo mooi, het leek wel een gestileerd schilderij. Toch hebben wij dat helaas niet zo mooi op de foto weten te krijgen. Het was echt enorm verrassend en zeker de moeite waard om eens te gaan kijken. Er waren ook meerdere plekken die echt goed waren voor bijvoorbeeld een fotoshoot.

Deze route vertelt wat over het dorpje Paveijen, een middeleeuws kerkdorp naast Culemborg. Dit dorpje is door de toenemende vochtigheid uiteindelijk opgehouden te bestaan. De inwoners vertrokken naar het nabij gelegen Culemborg. Aan het eind van Struinroute Paveijen zie je nog een lichte terp, waar het kerkje heeft gestaan. Het verhaal gaat zelfs rond dat er bij dat heuveltje ’s nachts dwaallichten zichtbaar zijn. Dit zijn de oude bewoners van Paveijen, op zoek naar hun dorp.

We hebben zelf niet veel gezien van de dwaallichten (we waren er ook ’s ochtends) maar wel een lichte verhoging in een veld. Verwacht niet te veel te zien, maar het was wel een mooie opening om te praten over waterbeheer en wat voor effecten dit kan hebben. Maar ook de mossels en andere schelpen die we vonden gaven daar al aanleiding toe.

Wij komen hier zeker een keer terug! Ik ben benieuwd hoe deze wandeling er in de andere seizoenen uitziet én het is voor ons heerlijk dichtbij huis. De wandeling is precies goed voor een kort rondje. Lekker struinen door een weiland is heerlijk voor de kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.