Klimmend over Landgoed Duno

Klimmend over Landgoed Duno

De rode wandeling over Landgoed Duno is een flinke uitdaging maar zeker de moeite waard! Vijf kilometer over flinke heuvels (het voelde als bergen) en langs prachtige vergezichten.

Heel vroeg in de ochend parkeerden wij bij Kasteel Doorwerth, gezien de rode wandeling begint bij het kasteel. Toen wij aan kwamen rijden was er slechts één enkele auto. Bij vertrek waren er meerdere parkeerplaatsen vol. De route voert je als eerste over het binnenplein van het prachtige kasteel Doorwerth. Daarna steek je over richting het grote bos. Omdat wij zeer vroeg waren was het volledig uitgestorven en hebben wij heel wat wilde dieren zien wegvliegen en rennen.

Het eerste stuk voelt als een groot en hoog bos en je hebt hier veel hoogteverschil waardoor je vrijwel de gehele tijd aan het klimmen of afdalen bent. Ongeoefende beentjes zullen dit het zwaarste stuk vinden. Op de terugweg loop je een deel gelijk, dus dan voelt het extra zwaar. Het middenstuk, ongeveer vanaf de Duno brug (de DUNO letters staan aan de achterkant) is significant vlakker en beter te doen.

Het middenstuk, ook wel het vlakkere deel, is ook waar het meeste te zien is. Onder andere de brug, maar ook huizen, de welbekende azealealaan en een prachtige plateau waarbij je uitzicht hebt over Arnhem, Nijmegen en alles er tussenin. Hier hebben wij ontbeten en even lekker ontspannen. Dit kan op één van de vele bankjes, maar een picknickkleed meenemen is ook zeker een optie. Je voelt je hier ook even helemaal alleen op de wereld, op een hele prettige wijze. Iets verderop heb je ook een officieler uitzichtpunt inclusief veel informatie over het daadwerkelijke Landgoed Duno en de reden dat het nu niet meer bestaat.

De route is vaak erg zoeken naar paaltjes en wij hebben wellicht de wandeling niet geheel gelopen zoals die bedoeld is. De kaart is echt geen overdreven luxe, hoewel meer ontdekken van dit prachtig stukje Nederland geen straf is. Er is ook een wandeling van dertien kilometer die overlap heeft met de rode route.

De wandeling kun je heel goed combineren met een bezoek aan Kasteel Doorwerth, waarover we al eerder een blog hebben geschreven. De kinderen hebben het nog over het prachtige landgoed Duno, hoewel ze lichtelijk teleurgesteld waren dat er geen dino’s waren. Deze wandeling is zeker een “moet het een keer gelopen hebben” wandeling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.