Openluchtmuseum Arnhem

Wat hebben wij en de kinderen genoten in het Openluchtmuseum in Arnhem. Er is hier ontzettend veel te zien en doen, waardoor je je gemakkelijk een hele dag kunt vermaken.

Na binnenkomst kom je op een plein waar je meteen op de tram kunt stappen voor een rondje door het park. Onze tram kwam uit 1919, was heel erg mooi en maakte erg veel lawaai. Daardoor kon onderweg weinig verteld worden, maar dat is opgelost door dit bij de start en de tussenstops te doen. Het is een leuke manier om zicht te krijgen op waar je in het park allemaal terecht kunt en wat er te doen is.

Het huidige thema van het museum is ‘hoe vrij ben jij?’. Op verschillende locaties is er aandacht voor wat vrijheid betekent, nu en in het verleden. Door onder andere vragen op banken, spreuken en opdrachtjes sta je hierbij stil als je door het park loopt.

Het Openluchtmuseum bestaat uit verschillende gebieden: erven, dorp, platteland, tuinen, lint en landgoed. Overal staan mooie oude en nieuwere gebouwen, waar je meestal ook binnen kunt kijken. Zo kun je zien hoe mensen vroeger leefden. De verschillende gebieden hebben verschillende eigen plekken om te bezoeken.

Zo kun je op het landgoed een wandeling maken door het bos, waarbij je verschillende verhalen tegenkomt over vroeger en in kisten kunt kijken. Ook zijn er voor kinderen spelletjes die je kunt doen, zoals het ontcijferen van een code. Op het landgoed staat een molen waar je naar boven kunt lopen en je de wieken door het raam voorbij ziet komen draaien.

Erg leuk op lint is het kindererf. Je kunt hier het leven van vroeger zelf ervaren. Onze oudste zoon heeft zich hier lang vermaakt met onder andere het melken van de koeien, emmers water halen, wassen en drogen en stelten lopen. Ondertussen was onze middelste zoon te vinden in de tuinen, waar een grote speeltuin is en hij heerlijk kon spelen met water en zand.

Het dorp heeft van alles wat. Er is een hal waar je verschillende trams kunt bekijken. Vooral onder de tram vonden de jongens het erg interessant. Ook vind je hier oude ambachten, zoals een smit die ons liet zien hoe een spijker wordt gemaakt. Over het water is er een trekbootje, waarmee je zelf naar de overkant kunt varen. Ook kun je hier iets eten en drinken.

Op het platteland waren vooral de dieren en de grote ja-knikker een succes. Tot slot kun je bij erven binnen kijken bij verschillende boerderijen en ook hier vind je verschillende dieren.

Kortom, genoeg te zien en doen om je een hele dag goed te vermaken. WIj komen zeker nog eens terug in het Openluchtmuseum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.