Park Sonsbeek in Arnhem

Park Sonsbeek in Arnhem

Verreweg mijn favoriete stadspark van Nederland is het park Sonsbeek in Arnhem. De schoonheid, diversiteit en de uitgestrektheid midden in Arnhem blijven mij telkens verbazen. Je kunt in een uurtje een aardig rondje door het park lopen. Maar je kunt het ook combineren met een bezoek aan park Zypendael of het Watermuseum.

Parkeren kan bij het Watermuseum (gratis), langs de Zijpendaalseweg (verder weg van het museum is het gratis parkeren) of achter Brasserie De Boerderij. Er zijn in het park geen vastgelegde wandelingen, maar achter het Watermuseum beginnen wel drie hardlooproutes (1, 2 of 3 kilometer) die je kunt wandelen. Deze routes zijn aangegeven met pijltjes op de grond.

Mijn voorkeur in park Sonsbeek gaat altijd uit naar het lopen van een willekeurige route. Een rondje om de grote vijver, bij de vlindertuin oversteken naar Park Zypendael. Daar even de hei op en weer terug naar park Sonsbeek. Wat zeker moet is een bezoekje aan de watervallen, hertjes kijken bij het hertenkamp, hardlopend de trap op bij de Steile tuin en de heuvel beklimmen bij de Belvedère. Het ene moment waan je je in een oerbos, om daarna weer over de heide te lopen en daarna weer langs de ronde weide te lopen. Hoewel het vlak naast het centrum van Arnhem ligt, heb je toch sterk het gevoel dat je in de natuur bent én is het er nooit erg druk.

Het hoogteverschil in het Park maakt het een goede workout, maar ook wel eens pittig met een kinderwagen. Park Zypendael is moeilijker begaanbaar met een bijvoorbeeld een buggy. Vooral de stukken over de heide zijn daar een uitdaging.

Elk seizoen brengt iets moois met zich mee in Park Sonsbeek. De steile tuin is prachtig in de lente. Het bos is mooi in de herfst. De heide is schitterend in de zomer. En de winter heeft een goed effect op de gezellig ogende brasseries en restaurants in het park. Park Sonsbeek is echt een enorme aanrader als je in de buurt bent. Het park verveelt nooit en is uitgebreid genoeg om daar elke keer iets nieuws te ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.