Ruïne bij Huis Brakel

Een klein stukje rijden vanaf de Betuwe, in het land van Maas en Waal, staat Huis Brakel waar je een lekkere wandeling kunt maken. Maar de grote verrassing was de ruïne bij Huis Brakel die midden op een eiland ligt. De fantasie van onze kleine prinses en twee ridders werd hier enorm door aangesproken.

Je komt aanrijden bij Huis Brakel, een gebouw waar je kunt trouwen, vergaderen, condoleren en feesten. Er is genoeg parkeerruimte naast het bos. Tegenover Huis Brakel heb je een historische moestuin die stamt uit 1768 en is helemaal gerenoveerd in 1981. De moestuin is helaas niet vrij toegankelijk.

Een wandelroute is niet aangegeven met paaltjes, maar het landgoed is relatief klein, dus je kunt ervoor kiezen gewoon wat rondjes te lopen, of te lopen aan de hand van de route die ze via beschrijvingen hebben uitgezet. Als je voor de laatste optie kiest, kun je veel leren over het terrein. De teksten waren niet per se geschikt voor kinderen, maar het geeft wel wat interessante achtergrond informatie.

Zoals al genoemd, is vooral de ruïne bij Huis Brakel een indrukwekkend en romantisch beeld. Het enige dat overgebleven is van het 15-eeuwse kasteel is slechts één van de vier zijdes. Het park eromheen is dusdanig aangelegd dat het de romantiek benadrukt, dus met mooi water, bruggetjes etc.

De rest van de wandeling is ook leuk en afwisselend. Zo loop je langs weilanden, langs een woonwijk (minpuntje), langs bos, langs ligvelden. Erg divers. De wandeling is ongeveer 3 km, maar uiteraard kun je je eigen route kiezen en hem op die manier langer of korter maken. Het is een lekker rondje om te lopen als je in de buurt bent.

Leuk detail, je kunt vooraf een geluidsfragment spelen waarin twee jongeren vertellen over Landgoed Brakel. Dit zorgde ervoor dat mijn dochter alerter door het bos liep en er veel zin in had. Ik vind het een origineel initiatief van Gelders landschap en kastelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.