Wandelen en picknicken bij Kwintelooijen

Wandelen en picknicken bij Kwintelooijen

De trap bij Kwintelooijen is misschien een beeld dat je vaker hebt gezien. Kwintelooijen ligt namelijk bij het heuvelachtige Rhenen. Kwintelooijen is een zandafgraving uit de jaren ‘70, dus er zijn veel zandheuvels, maar de biodiversiteit is verder zeer uitgebreid.  Er schijnen meer dan 300 plantensoorten te groeien. Maar je kunt ook super wandelen en picknicken bij Kwintelooijen.

Je komt aanrijden via een kronkelige binnenweg en eindigt bij een grote ruime parkeerplaats. Op deze woensdagochtend, buiten de plaatselijke vakantie om, was het rustig, maar niet uitgestorven. We hadden besloten de ronde van 1,5 kilometer te lopen en te eindigen met een picknick op het bijbehorende speelveld.

De korte route is niet heel duidelijke aangegeven en het begin is even zoeken. We liepen richting de wc-hokjes en vonden daar de paaltjes die de route aangaven. We waren nog niet heel erg ver toen we de eerste zandheuvel tegenkwamen. Een aanrader om schepjes mee te nemen. Onze kinderen hebben niet heel lang op die zandbult gespeeld, want aan de overkant was iets wat nog meer indruk maakte.

Uit het niets was namelijk een hoge berg tevoorschijn gekomen. En die had een enorme aantrekkingskracht op alle kinderen. Verschillende paden die naar boven leiden, waardoor je steeds een andere route kunt kiezen. Sommige routes waren ietwat makkelijker voor kleine beentjes. En de terugweg op de billen naar beneden schuiven. Dus ook schone kleren mee is een aanrader. Vanaf de top kun je een trapje naar beneden nemen, als dat fijner is.

De route vervolgt om de klimberg heen. Dan kom je bij de beroemde trap. De route gaat hier niet naar boven, maar die van drie kilometer wel. De route van 1,5 kilometer gaat verder langs een grote plas en wij hadden ook nog het geluk om door een kudde loslopende koeien te mogen schuifelen. Ze waren duidelijk gewend om veel mensen te zien, want we kregen slechts een enkele schuine blik en werden verder genegeerd.

Als je de route vervolgt kom je op een campingveld uit. Er zaten iets verderop in een kuil een boel gezinnen gezellig te spelen en te kletsen. Wij zijn iets verder gelopen naar een speelveld tussen de bomen en hebben hier heerlijk ontspannen gepicknicked. Kinderen konden vrij scharrelen, ook een beetje het bos in en een beetje voetballen. Leuk detail, er is ook een overdekte bartafel, waar het zomers vast leuk borrelen is. Er zijn ook enkele picknicktafels in de omgeving en wc-hokjes.

Online staat ook aangegeven dat er met lekker weer wel eens een foodtruck of iets dergelijks staat. We komen vast een keer terug om de route van drie kilometer te lopen. Wat een mooi gebied en wat een lol hebben de kinderen gehad. Heerlijk wandelen en picknicken bij Kwintelooijen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.