Vogels spotten bij Zouweboezem

Vogels spotten bij Zouweboezem

Heel dicht in de buurt van de Betuwe ligt Zouweboezem. Dit natuurgebied in Lexmond die bekend staat voor de grote verscheidenheid aan vogels. Zo heb je een vogelkijkhut en een vogelscherm waarachter je de vogels kunt bestuderen. De laatst genoemde bereik je via een lang vlonderpad. Terwijl je tussen het hoge riet doorloopt hoor je de verschillende (water)vogels fluiten.

Parkeren kan vlakbij natuurgebied Zouweboezem, maar parkeerplaatsen zijn schaars. Er is ongeveer plek voor tien autos. Deze parkeerplaats heet Boezemweg, en is vindbaar als je parkeerplaats Zouweboezem zoekt. Verder zijn er iets verderop, aan de andere kant van de dijk ook een parkeerplaats. Het is dan alleen iets verder lopen. 

De wandeling is voornamelijk over een fietspad. Je loopt dan als het ware om het natuurgebied heen. Op een gegeven moment kom je bij een uitkijkvlonder. Hier kun je een eerst blik werpen over de vele verschillende watervogels die er zitten. Aangezien wij in het najaar gingen, was de diversiteit al flink afgenomen en zagen wij voornamelijk wilde eenden en meerkoeten. An sich niet spectaculair maar voor de kinderen met een vogelboekje zeker wel leuk.

Even later zit er tussen het riet vrij onverwachts een prachtig vlonderpad die je door de rietvelden leidt. Het pad wordt op een gegeven moment eentonig, gezien je alleen maar riet en vlonder ziet. Maar het bleef een leuke beleving. Uiteindelijk brengt de route je naar een vogelkijkscherm. Ook hier op dit moment niet veel vogels (twee roodborstjes). Je legt dezelfde weg weer terug af. Het was vrij druk en er is niet veel ruimte om te passeren.

Wij hebben de route vervolgd richting het vogelkijkhutje, maar in ons optiek voegde dat niet heel veel toe, vooral omdat we dezelfde weg weer terugliepen. Je kunt de route echter wel verder lopen en met een trekpontje het water oversteken, maar dat hebben wij dit keer niet gedaan.

Het was verrassend dichtbij en toch compleet andere natuur. Wellicht was de timing gewoon niet ideaal, want gezien hoe populair Zouweboezem was neem ik aan dat meer mensen hogere verwachtingen hadden. Het is misschien goed te combineren met een bezoek aan de gelijknamige eendenkooi iets verderop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.