Marechausseemuseum in Buren

Marechausseemuseum in Buren

Op een prachtige locatie in hartje van Buren ligt het Marechausseemuseum. Een geweldig museum voor kinderen door alle speurtochten, het M-lab en de mogelijkheid om in verschillende marechaussee voertuigen te zitten. En daarnaast is het ook nog eens heel leerzaam om iets meer te weten te komen over een (voor velen) onbekender deel van ons krijgsmacht.

Parkeren kan dicht bij de kern van Buren op een grote parkeerplaats. Het is dan ongeveer drie minuten lopen, deels over de stadsmuur, tot het museum. Op de terugweg zijn we juist de andere kant op gelopen om te genieten van dit prachtige plaatsje. In een andere blog hebben wij een mooie route beschreven.

In het museum werden we vriendelijk geholpen door een medewerker, die ons een boel papieren meegaf. Zo hadden we een speurtocht voor vier tot zes-jarigen, waarbij we op de grond drie verschillende sporen moesten volgen. De sporen zijn genummerd van 1 tot en met 5 en je moest ze op de goede volgorde vinden. Aan het eind kon je dan een stempel halen. Een ander papiertje was een paspoort, die je bij het M-Lab kunt invullen.

Op de begane grond vind je veel informatie over de marechaussee, over de verschillende taken en missies uit heden en verleden. Voor kinderen (en volwassenen) is het heel handig dat ze veel door middel van geluidsfragmenten hebben gedaan. Het museum is mede hierdoor heel interactief en uitdagend voor kinderen. Kinderen kunnen hier veel attributen ontdekken, wat het extra leuk maakt.

De eerste verdieping is te verdelen in twee delen. Eén deel is gewijd aan de andere onderdelen van de krijgsmacht (landmacht, luchtmacht en marine) en het andere deel is het M-Lab. Het M-lab is het museum lab waarbij kinderen kunnen experimenteren. Zo kunnen zij een vingerafdruk nemen en ontdekken wat voor patroon je vingerafdruk heeft (let wel op met de inkt, het zit heel snel overal). En in een ander kamertje kun je aan je paspoort werken, maar ook schminken én verkleden. Vooral dat schminken werd erg gewaardeerd.

En dan ga je naar buiten waar ook nog eens vijf marechaussee voertuigen staan. Je mag in die voertuigen klimmen en ook nog eens alle knopjes drukken. In één van de vijf kun je zelfs de zwaailampen en het politie stoplichten aanzetten. Dit was het favoriete onderdeel van dit museum volgens mijn vijfjarige dochter.

Dit museum is zeker een aanrader. Als je alle teksten wilt lezen duurt het te lang voor jonge kinderen, maar voor de rest is het museum zeer ‘kids proof’. De verschillende tochten en de uitdagingen die worden geboden maken het museum interactief en vernieuwend. Heel erg leuk gedaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.