Spelen en speuren bij Kasteel Ammersoyen

Spelen en speuren bij Kasteel Ammersoyen

Voor liefhebbers van kastelen is Kasteel Ammersoyen een echte aanrader. Minder bekend, maar zeer geschikt voor kinderen! Dit prachtige kasteel, vlakbij Zaltbommel, heeft ons veel geleerd over de geschiedenis van het kasteelleven.

Na het passeren van een kleine poort en een smal bruggetje kun je parkeren op het terrein vlakbij het kasteel. Op een vrijdagochtend in de vakantie was het hier nog erg rustig en waren wij één van de eerste bezoekers. Bij ons vertrek werd het snel drukker, maar was er nog genoeg ruimte om te parkeren op het eerste veld.

Bij het betreden van de burcht zie je eerst links een restaurant/cafe met groot terras. Rechts zie je de brug naar het kasteel, wat al een schitterend beeld is. Binnen de witgeverfde muren bereik je via een klein trapje naar beneden de toegang naar de binnenkant van het kasteel. Kaartjes kun je kopen bij de balie in de giftshop. Hier hebben wij voor kinderen een Speuren-en-Spelen boekje gekocht. Hier werd ons ook verteld dat er een vrijwilliger zou rondlopen die je vragen mocht stellen. Bij de giftshop is ook het gemak (wc) met leuke doorkijkjes naar buiten.

Het museum is niet geschikt voor rolstoelen en/of kinderwagens want de rondleiding begint direct bij een smalle hoge trap. Door het kasteel heen loop je meermaals deze moeilijke trappen op en af. In het museum is er veel interactiefs te doen voor kinderen. Zo kun je bijvoorbeeld puzzelen, kledingstukken proberen, opgravingen doen en een toren bouwen. Het Speuren-en-Spelen boekje maakte het ook interactiever, gezien je veel moest zoeken en nadenken over het kasteel. Persoonlijk vind ik het ook een aanrader om zo rond te lopen, omdat je toch semi gedwongen anders naar dingen kijkt. We kwamen de eerder aangekondigde vrijwilliger tegen die ons allerlei leuke details vertelde tijdens onze ronde. Zo hebben we een hele tijd een plafond lopen bestuderen op zoek naar een vogeltje. Aan het eind van de speurtocht moet je ook een code kraken waarmee je een schatkist kunt openen en een cadeautje uit mag pakken.

We zijn al met al ongeveer anderhalf uur in het kasteel geweest. We hebben allebei veel geleerd en het was een prettig uitje. Na het verlaten van het kasteel kun je nog een rondje lopen, van ongeveer 250 meter, om het kasteel.  Ook is een taartje eten bij Het Koetshuis een aanrader, wij hebben gesmuld van de grote en smaakvolle gebakjes en een lekker kopje thee.

Kasteel Ammersoyen is een echte aanrader. De hoeveelheid persoonlijke aandacht, leuke speur- en speelopdrachten en de mooi gerestaureerde ruimtes zorgen voor een leuk uitje. Goed te combineren met bijvoorbeeld een wandeling bij Huis Brakel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.