Het Waterliniemuseum in Fort bij Vechten

Het Waterliniemuseum in Fort bij Vechten

Wie meer wil leren over de Waterlinie of een kort bezoek aan een museum in een prachtige omgeving wil, kan goed terecht bij het Waterliniemuseum bij Fort bij Vechten. De ligging is prachtig en het museum is leerzaam en interactief. De kinderexpo’s die in de zomer worden aangeboden, zijn hartstikke leuk voor kinderen vanaf zes jaar.

Parkeren kan bij Fort bij Vechten op een groot parkeerplaats. De kosten van parkeren zijn drie euro, onafhankelijk hoe lang je parkeert. Je kunt het Waterliniemuseum bereiken via de prachtige brug, waar je onthaald wordt door een enorm beeld. Een prachtig stukje om te wandelen. Op het moment van bezoeken waren er allemaal voorbereidingen voor een festival, waardoor er vlaggen waren opgehangen. Normaal gesproken hangen die er niet. Het Waterliniemuseum zit in het fort dat je bereikt als je het pad blijft volgen.

Bij binnenkomst krijg je eerst een ontzettende bunkergevoel. Zodra je door de toegangsdeur bent gelopen verdwijnt dit gevoel volkomen en kom je in een heel ruimtelijk en strakke omgeving. Bij de balie ontvang je een klein pasje waarmee je allemaal interactieve dingen in het museum kunt activeren. Wat je met pasje kunt activeren zijn bijvoorbeeld verschillende spelletjes, telefoons die verhalen afspelen en vooral heel gaaf zijn de vilten personages. Het laatstgenoemde klinkt heel apart en dat was het ook wel. Er worden gezichten geprojecteerd op grote uit laagjes opgebouwde vilten mensen. De gezichten bewegen tijdens het vertellen van verhalen, waardoor het heel even echt lijkt.

Het geweldigste interactieve element was de VR-rit. Je mag plaatsnemen op een stoeltje en een koptelefoon en een VR-bril opzetten. Dan word je, als het ware, heel hoog de lucht ingeschoten en land je langzaam in Fort bij Vechten, maar in een ander tijdperk. Voor kinderen zijn er verschillende downgrades mogelijk om het minder angstaanjagend te maken en waardoor ze toch een leuke ervaring hebben. Zo ging onze oudste zonder koptelefoon, maar met bril en één van onze zoontjes van drie ging alleen op de stoel. De stoel beweegt zelf ook waardoor hij ook een spannende ervaring had. De kinderen vonden het spelen met het water buiten ook een echte aanrader. Je kunt dan zelf experimenteren met het openen en sluiten van sluizen.

In het museum leer je over de Waterlinie en de rol die het Fort speelde tijdens de geschiedenis ervan. Als stukjes informatie niet duidelijk zijn lopen er een boel vrijwilligers rond die met alle liefde die informatie toelichten. Het museum zelf is niet heel groot. Je bent, zeker met kinderen, er in drie kwartier wel doorheen. Combineer het dan met het Krachtpatsersroute van drie kilometer of het Slagmaatpad van zeven kilometer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.